Balans in je leven

Wanneer wij in balans zijn verloopt alles voorspoedig. Iedereen kan zich wel een dag voor de geest halen waarbij je het gevoel hebt dat alles op rolletjes loopt, je voelt je energiek, vrolijk en optimistisch en alles wat je aanpakt lukt, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Dit zijn de momenten dat wij volledig in balans zijn. In hoeverre ben jij in balans?

Gezond leven betekent balans creëren op elk vlak van je leven. Waar balans is, is gezondheid, geluk, vreugde en harmonie. Waar disbalans heerst, ligt conflict, ziekte, angst en depressie op de loer. Wanneer we vervallen in extremen dan raken we lichamelijk, emotioneel en geestelijk uit balans. Op den duur kan dit schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Onder het kopje ‘Relaties & tijd voor jezelf’ hebben we het al gehad over het creëren van balans in je sociale leven. En onder het kopje ‘Inspanning en ontspanning’ hebben we het gehad over het creëren van balans in lichaam en geest.

Kijk ook eens naar alle andere vlakken van je leven, zoals school, opvoeding, werk, vrije tijd, financiën, voeding, manier van denken en omgaan met emoties, etc. Ben je tevreden met de balans die daar heerst, of valt er nog wat in evenwicht te brengen? Alle gebieden in jouw leven in balans brengen betekent bewust handelen en weloverwogen omgaan met je energie.

Bepaal wat jouw prioriteiten zijn en bedenk hoe je dit in jouw dagelijks leven kunt realiseren. Je kunt hiervoor de ‘oefeningen voor aandachtig leven’ gebruiken. In de dagelijkse praktijk is het dan een kwestie van opmerkzaamheid, is de balans voor mij nog oké?, en bijstellen.