Relaties & tijd voor jezelf

Ben jij graag onder de mensen of breng je je tijd liever alleen door? Of je nu meer introvert of extravert bent, om je goed te voelen is het belangrijk dat je daar een balans tussen vindt. 

Van nature is de één introverter en de ander extraverter. Bij een introverte instelling is de aandacht naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte personen zijn doorgaans rustige types, weloverwogen, beschouwelijk, ze voelen zich prettig in één-op-één contacten, vermijden liever grote groepen en drukke omgevingen en hebben veel tijd voor zichzelf nodig. Zo laden zij hun batterij weer op.

Bij een extraverte instelling is de aandacht naar buiten gericht op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte personen zijn doorgaans energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Ze hebben interactie nodig om hun batterij weer op te laden.

Realiseer een gezonde balans tussen je aandacht naar binnen en je aandacht naar buiten richten

Ben je meer introvert ingesteld? Dan is het belangrijk om voldoende tijd voor jezelf uit te trekken zodat je je batterij weer kan opladen, maar tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je jezelf niet te veel isoleert waardoor je vereenzaamt en in een negatieve denkspiraal terecht kan komen.

Ben je meer extravert ingesteld? Dan is het belangrijk om voldoende onder de mensen te komen zodat je je batterij weer kan opladen, maar tegelijkertijd ervoor te zorgen dat je jezelf niet voorbij rent en uitput waardoor je gestrest, oververmoeid of burnout raakt.

De uitdaging voor zowel de introverte als de extraverte mens zit hem dan ook in het vinden van een goede balans tussen alleen zijn en samen zijn, oftewel de aandacht naar binnen richten en de aandacht naar buiten richten.

Waar herken jij jezelf het meeste in: de introvert of de extravert? Hoe staat het met jouw balans tussen alleen zijn en samen zijn? Merk je als introvert dat je je teveel isoleert of juist te weinig tijd voor jezelf uittrekt? Merk je als extravert dat je jezelf voorbij rent en uitgeput raakt of juist onvoldoende interactie met anderen hebt? Of is de balans op dit moment precies goed en is je batterij helemaal opgeladen?

Bepaal welke balans tussen alleen zijn en samen zijn voor jou optimaal is. en bedenk hoe je dit in jouw dagelijks leven kunt realiseren. Je kunt hiervoor de ‘oefeningen voor aandachtig leven’ gebruiken. In de dagelijkse praktijk is het dan een kwestie van opmerkzaamheid, is de balans voor mij nog oké?, en bijstellen.