Ban de drama uit je leven!

Maak van een mug geen olifant! Wie kent deze uitspraak niet? En wie maakt zich daar niet zo af en toe schuldig aan? Soms is het gewoon heerlijk om te overdrijven en je eens lekker aan te stellen. Je kunt daar achteraf dan ook om lachen. Pas echter op dat het je leven niet gaat beheersen: drama is verslavend!

Drama plaatst je in de slachtofferrol, waarbij je met het vingertje naar de ander kan wijzen, terwijl je zelf buiten schot blijft. Drama rechtvaardigt je boosheid, verdriet en andere negatieve emoties en voorkomt dat je verantwoordelijkheid voor jezelf hoeft te nemen. Drama zorgt er ten slotte voor dat je geen actie hoeft te ondernemen of jezelf hoeft te veranderen, aangezien een ander altijd de schuldige is. Laten we de drama dermate overheersen dat we er zelf in gaan geloven en het lachen ons vergaat, dan is de verslaving een feit.

Je kunt daar nu in 5 eenvoudige stappen verandering in brengen.

Maak van je eigen leven geen soapserie

Het is soms heerlijk om naar een goede dramafilm of soapserie op televisie te kijken. Het is echter niet aan te bevelen van je eigen leven een drama of soap te maken. Drama veroorzaakt een negatieve denkspiraal, negatieve emoties en gedrag dat nog meer drama en ellende veroorzaakt. Kies je hier bewust voor dan is dat natuurlijk prima. Kies je echter voor een gelukkig leven dan is het aan te raden de drama uit je leven te bannen. Hoe je dit kunt doen lees je hieronder.

Stap 1: Opmerkzaamheid

Probeer jezelf erop te betrappen wanneer je in de ban raakt van de drama en het lachen je vergaat. Onderschep de drama door hardop of in gedachten STOP! te zeggen. Drama herken je al snel aan een stroom van alarmerende gedachten waarin voornamelijk de woorden ‘verschrikkelijk’ en ‘moeten’ in voor komen. Door de drama te onderbreken, wordt je je bewust van wat je doet en kun je er verandering in aanbrengen.

Stap 2: Acceptatie en je voorkeur uitspreken

Erken dat je aan het dramatiseren bent: ‘Ja, ik ben in de ban van de drama geraakt’. Omarm het dramatiserende deel van jezelf, vecht er niet tegen. Door te accepteren dat je in de ban van de drama terecht bent gekomen, wordt het voor jezelf duidelijk wat je precies doet en wat je wil veranderen.

Door JA te zeggen tegen het dramatiserende deel van jezelf, laat je je weerstand ertegen los. En dit is erg belangrijk, want weerstand houdt datgene waar je weerstand tegen biedt in stand, het houdt je aandacht gericht op wat je niet wil. Dit is de reden waarom jezelf forceren om rationeel en beheerst te zijn, zonder eerst het dramatiserende deel van jezelf te accepteren, niet werkt. Spreek vervolgens je voorkeur uit: ‘Ik geef er de voorkeur aan te bedaren en rustig te kijken naar wat er werkelijk aan de hand is’.

Stap 3: Eerlijk zijn en verantwoordelijkheid nemen

Vraag jezelf: ‘Wat is mijn aandeel in deze situatie? Op welke manier speel ik hier het slachtoffer? Wat had ik kunnen doen om dit te voorkomen? Wat heb ik nagelaten te doen? Wat heb ik tot nu toe bijgedragen aan het verbeteren van de situatie of het oplossen van het probleem?’

Ben je ervan bewust dat de enige manier om grip te krijgen op en controle te krijgen over je eigen leven is om de volle verantwoordelijk te nemen voor alles wat je overkomt en dat het veel makkelijker is om jezelf te veranderen dan om te proberen een ander te veranderen.

Stap 4: Actie ondernemen

Het ondernemen van actie geeft je het gevoel controle te hebben over de situatie en actief aan een oplossing te werken. Actie ondernemen haalt je uit de ban van de drama en de stroom van alarmerende gedachten en richt je aandacht op mogelijkheden en kansen.

Probeer een positieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van de situatie of het oplossen van het probleem. Is er niets dat opgelost hoeft te worden of kun je het op dit moment niet oplossen, ga dan gewoon iets leuks doen, als het je maar letterlijk in beweging brengt.

Stap 5: Een leerles eruit trekken

Vraag jezelf af wat je van de gebeurtenis kan leren. Schrijf deze leerles op en hang hem ergens waar je hem dagelijks kan lezen en de les zodoende goed tot je door kan laten dringen.

Klik hier voor een VOORBEELD en TIPS