Oefening 2 voor een positief zelfbeeld

Jezelf complimenten geven

Geef jezelf minimaal vier keer per dag een compliment. Je kunt er nu direct mee beginnen. Kijk eens in de spiegel, kijk jezelf recht in de ogen, glimlach naar jezelf en geef een compliment (terwijl je jezelf blijft aankijken) over iets dat je mooi vind aan jezelf, een goede eigenschap van jezelf, de manier waarop je met jezelf omgaat, een mooi gebaar dat je vaak naar anderen maakt of een vaardigheid die je goed onder de knie hebt of steeds beter onder de knie leert krijgen.

Spreek je compliment hardop uit en geef jezelf een schouderklopje. Je kunt je compliment starten met ‘ik’ of met ‘je’, net wat je zelf het prettigst vindt. Als je het niet gewend bent jezelf te complimenteren, dan zal dat in het begin wat onwennig aanvoelen. Zet toch door! Jezelf complimenteren is het grootste geschenk dat je jezelf kan geven… het geeft je zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfbeeld een enorme boost.

Begin met kleine complimentjes. Het hoeft niet te gaan over iets wereldschokkends of iets waarvan de hele wereld loopt te juichen hoe bijzonder het is. Het gaat om de kleine dingen die je goed doet en de kleine dingen die goed aan je zijn. Op den duur zul je merken dat je complimenten steeds langer en uitgebreider worden naarmate je er meer vertrouwd mee raakt en voor je het weet ben je je eigen grootste fan en bewonderaar.