Oefeningen voor een gezonde relatie met jezelf

Oefening 1: Lief zijn voor jezelf

Maak een lijst van al je immateriële wensen en behoeften. Hierbij kun je denken aan goedkeuring, een knuffel, aandacht, een luisterend oor, complimenten, humor, tijd voor jezelf, lichaamsbeweging, rust, etc. Kies dagelijks één behoefte uit en voorzie jezelf zo veel mogelijk in deze behoefte.

Als je bijvoorbeeld de behoefte om meer te lachen hebt, huur dan een comedy, lees een moppenboekje en lachwekkende columns, bedenk zelf grappen, koop grappige gadgets en probeer overal de humor van in te zien.

Heb je behoefte aan goedkeuring geef jezelf dan zoveel mogelijk complimentjes, hang overal briefjes in huis waarop je schrijft waar je jezelf om waardeert en wat je mooi vind aan jezelf, houd een schriftje bij waarin je opschrijft waar je jezelf dankbaar voor bent, etc.

Heb je behoefte aan een knuffel geef jezelf dan ook een dikke knuffel, hoe vreemd je dit ook mag vinden, verwen jezelf door extra tijd uit te trekken om je lichaam na het douchen eens goed in te smeren en te masseren met body lotion of geef jezelf een heerlijke hoofdmassage. Wees creatief!

Oefening 2: Jezelf voorzien in al je wensen en behoeften

Maak een lijst met al je materiële wensen en behoeften. Dit kan variëren van goedkoop tot onbetaalbaar. Verwen jezelf minimaal één keer per maand met een wens op je lijst, afhankelijk van je budget natuurlijk! Spaar ook eens voor een duurdere wens, zodat je jezelf echt eens goed in het zonnetje kan zetten.

Oefening 3: Jezelf vergeven

Schrijf eens de dingen op die je jezelf maar moeilijk kan vergeven. Leg vervolgens je handen op je hart en zeg liefdevol tegen jezelf: Ik vergeef mezelf dat ik…………………………, ik vergeef mezelf. Herhaal dit net zolang tot je voelt dat je jezelf werkelijk vergeven hebt. Komen er tijdens deze oefening nog meer dingen naar boven die je jezelf kwalijk neemt, vergeef jezelf dan ook deze dingen.

Lief zijn voor jezelf betekent ook mild zijn voor jezelf en jezelf je fouten en misstappen vergeven, zodat je weer volledig van jezelf kunt houden, van al je eigenschappen en karaktertrekken. Deze speciale mix is wat jou uniek maakt!