Gezondheid van binnenuit

Behandeling van ischias met chiropractie

Geplaatst op

Bij MoveWell Hilversum, staan onze gespecialiseerde chiropractors klaar om u te helpen bij de behandeling van ischias, een veelvoorkomende aandoening die intense pijn en ongemak kan veroorzaken. Deze folder biedt uitgebreide informatie over ischias en hoe chiropractie een effectieve behandeling kan bieden voor deze specifieke klacht. Maak vandaag nog een afspraak op movewell.nl.

Wat is ischias?

Ischias, een term die vaak zowel verwarring als ongemak oproept, beschrijft de symptomen van beenpijn—en mogelijk tintelingen, gevoelloosheid of zwakte—die beginnen in de onderrug en via de bil en het grote beenzenuwnetwerk naar beneden reizen. Dit complex van symptomen is een van de meest herkenbare vormen van neuropathische pijn en ontstaat wanneer de nervus ischiadicus, de langste zenuw in het menselijk lichaam, geïrriteerd of gecomprimeerd wordt in of nabij de lumbale wervelkolom. De symptomen variëren aanzienlijk in intensiteit en manifestatie, afhankelijk van de specifieke aard en locatie van de zenuwbeknelling:

 • Pijn: De meest onmiddellijke en opvallende manifestatie van ischias is pijn. Deze pijn kan variëren van een milde, doffe pijn tot een scherpe, brandende sensatie of ondraaglijke ongemak dat de patiënt immobiliseert. Vaak wordt de pijn erger bij zitten of staan in een bepaalde houding, en kan enigszins verlicht worden door te lopen of te liggen.
 • Gevoelloosheid en Tintelingen: Naast pijn ervaren veel mensen met ischias gevoelloosheid of tintelingen, meestal in het been langs het pad van de zenuw. Deze sensaties kunnen mild zijn of zo intens dat ze interfereren met dagelijkse activiteiten.
 • Spierzwakte: In meer ernstige gevallen kan ischias spierzwakte veroorzaken, wat het moeilijk maakt om bewegingen van het been of de voet te initiëren of te controleren. Dit kan het lopen of het vasthouden van voorwerpen moeilijk maken, afhankelijk van de spieren die worden beïnvloed.
 • Functionele Beperking: De pijn en de andere symptomen van ischias kunnen aanzienlijk belemmeren in de dagelijkse functioneren, waaronder lopen, staan en zelfs slapen. Sommige patiënten vinden het moeilijk om uit een stoel te komen, uit bed te stappen of voorwerpen op te tillen.

Oorzaken van ischias

Ischias wordt meestal veroorzaakt door de compressie van de nervus ischiadicus door een hernia of uitstulping van een tussenwervelschijf in de onderrug. Andere oorzaken kunnen zijn: degeneratie van de wervelschijven, een voorgevallen schijf, of zelfs zwangerschap, waarbij de verhoogde druk op de wervelkolom en veranderingen in het lichaamsgewicht kunnen bijdragen aan de symptomen. Ongeacht de oorzaak, de druk op de nervus ischiadicus resulteert in ontsteking en pijn, samen met de eerder beschreven symptomen.

Bij MoveWell Hilversum zijn we gespecialiseerd in het diagnosticeren van de specifieke oorzaken van uw ischias en het aanbieden van behandelingen die niet alleen de symptomen aanpakken, maar ook streven naar een langdurige oplossing voor de onderliggende problemen. Onze benadering combineert gedegen kennis met praktische ervaring om elke patiënt een pad naar herstel te bieden.

Hoe kan chiropractie helpen bij Ischias?

Chiropractie is een niet-invasieve en medicatievrije benadering die effectief kan zijn bij het behandelen van ischias. Bij MoveWell Hilversum richten onze chiropractors zich op het identificeren en behandelen van de oorzaak van de zenuwbeknelling. Hier zijn enkele manieren waarop chiropractie kan helpen:

 • Chiropractische aanpassingen: deze aanpassingen kunnen helpen de wervelkolom opnieuw uit te lijnen, waardoor de druk op de ischiaszenuw wordt verlicht. Dit kan leiden tot onmiddellijke verlichting van pijn en verbeterde mobiliteit.
 • Spinal decompression: bij ischias die veroorzaakt wordt door hernia’s of uitstulpingen in de schijven, kan spinale decompressie helpen de druk op de schijven te verminderen, waardoor de beknelling van de ischiaszenuw verlicht wordt.
 • Flexion-Distraction Technique: een zachte, niet-krachtige aanpassingstechniek die wordt gebruikt om de wervelkolom te strekken en te decomprimeren. Dit helpt bij het verlichten van de druk die op de zenuw wordt uitgeoefend.
 • Therapeutische oefeningen: naast handmatige therapie, kan onze chiropractor ook specifieke oefeningen voorschrijven die de onderliggende spieronevenwichtigheden en mobiliteitsbeperkingen aanpakken. Deze oefeningen helpen om toekomstige episoden van ischias te voorkomen.
 • Leefstijladvies: onze chiropractors kunnen advies geven over aanpassingen in uw dagelijkse leven en activiteiten die de belasting van uw onderrug verminderen, waardoor het risico op het ontwikkelen van ischias vermindert.

Waarom MoveWell Hilversum?

Bij MoveWell Hilversum streven we ernaar om u een holistische en effectieve behandeling te bieden, ontworpen om niet alleen de symptomen te verlichten maar ook om de oorzaak van uw ischias aan te pakken. Onze chiropractors zijn zeer bekwaam in verschillende technieken en zijn toegewijd aan het up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen in de chiropractische zorg.

 • Persoonlijke Aandacht: elk behandelplan is aangepast aan de unieke behoeften van de patiënt, rekening houdend met hun specifieke symptomen en gezondheidsdoelen.
 • Deskundige Zorg: onze chiropractors hebben uitgebreide ervaring in het behandelen van patiënten met ischias en andere gerelateerde wervelkolomaandoeningen.

Bezoek ons

Ervaar zelf de voordelen van chiropractie bij de behandeling van ischias. Bezoek onze website op movewell.nl voor meer informatie of om direct een afspraak te maken.

Zet vandaag nog de stap naar een pijnvrije toekomst met de professionele chiropractische zorg van MoveWell Hilversum. Wij zijn hier om u te helpen uw gezondheid en mobiliteit te herstellen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je meer over hoe je je gezonder kan voelen. Lees daarvoor onze informatieve blogs. Voor een gedegen dieetadvies raadpleeg je idealiter een expert. 

Contactgegevens

Via info @ gezondheidvanbinnenuit.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden