Gezondheid van binnenuit

Problemen met de speekselklier herkennen en oplossen

Geplaatst op

Belangrijk: twijfel je over de staat van de gezondheid van je tanden, gebit of mond? Vraag je tandarts hier dan extra goed naar te kijken tijdens een periodieke controle!

Je speekselklieren maken elke dag een kwart van het speeksel. Speeksel is belangrijk om je mond te smeren, te helpen bij het doorslikken, je tanden te beschermen tegen bacteriën en te helpen bij de spijsvertering van voedsel. De drie belangrijkste paren speekselklieren zijn:

  • parotide klieren aan de binnenkant van de wangen;
  • submandibulaire klieren op de bodem van de mond;
  • sublinguale klieren onder de tong

Er zijn ook enkele honderden kleine speekselklieren in de mond en keel. Het speeksel stroomt in de mond door kleine buisjes die kanalen worden genoemd. Wanneer er een probleem is met de speekselklieren of -kanalen, kan er sprake zijn van symptomen zoals zwelling van de speekselklier, een droge mond, pijn, koorts en een slecht smakende afvoer naar de mond.

Oorzaken van speekselklierproblemen

Veel verschillende problemen kunnen de functie van de speekselklieren verstoren of de kanalen blokkeren zodat ze geen speeksel kunnen afvoeren. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende speekselklierproblemen:

Speekselstenen, of sialieten

De meest voorkomende oorzaak van gezwollen speekselklieren, speekselstenen zijn ophopingen van gekristalliseerde speekselafzettingen. Soms kunnen speekselstenen de speekselstroom blokkeren. Wanneer het speeksel niet door de kanalen naar buiten kan komen, gaat het terug naar de klier, wat pijn en zwelling veroorzaakt. De pijn is meestal uit en aan, wordt in één klier gevoeld en wordt steeds erger. Tenzij de verstopping is opgeheven, zal de klier waarschijnlijk geïnfecteerd raken.

Speekselklierinfectie, of sialadenitis

Bacteriële infectie van de speekselklier, meestal de parotide klier, kan het gevolg zijn wanneer het kanaal in de mond geblokkeerd is. Sialadenitis veroorzaakt een pijnlijke knobbel in de klier en een slecht smakende pusdrainage in de mond.

Sialadenitis komt vaker voor bij oudere volwassenen met speekselstenen, maar het kan ook voorkomen bij baby’s in de eerste weken na de geboorte. Als het niet wordt behandeld, kunnen speekselklierinfecties ernstige pijn, hoge koorts en abces (etteropvang) veroorzaken.

Infecties

Virale infecties zoals bof, griep en andere kunnen een zwelling van de speekselklieren veroorzaken. De zwelling gebeurt in de parotide klieren aan beide zijden van het gezicht, wat het uiterlijk van “eekhoorntjesbroodwangen” geeft.

De zwelling van de speekselklier wordt vaak geassocieerd met de bof en gebeurt in ongeveer 30% tot 40% van de bofinfecties. Het begint meestal ongeveer 48 uur na het begin van andere symptomen zoals koorts en hoofdpijn.

Andere virale ziekten die een zwelling van de speekselklier veroorzaken zijn het Epstein-Barr virus (EBV), het cytomegalovirus (CMV), het Coxsackievirus en het humaan immunodeficiëntievirus (HIV).

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vertellen we je meer over hoe je je gezonder kan voelen. Lees daarvoor onze informatieve blogs. Voor een gedegen dieetadvies raadpleeg je idealiter een expert. 

Contactgegevens

Via info @ gezondheidvanbinnenuit.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden