De kracht van gedachten

Denken, voelen en handelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles begint bij een gedachte. Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen en hoe wij ons voelen bepaalt hoe wij handelen.

Denken we positieve, liefdevolle, hoopvolle en dankbare gedachten, dan voelen wij ons ook positief, liefdevol, hoopvol en dankbaar. Vanuit dat gevoel gaan we op een positieve, liefdevolle, hoopvolle en dankbare manier om met onszelf, anderen en situaties die op ons pad komen. We zijn ontspannen en lossen problemen soepel en creatief op. Dit soort gedachten maken het leven licht en luchtig en hebben een positief effect op onze gezondheid.

Denken we daarentegen het grootste gedeelte van de dag pessimistische, alarmerende, boze en ontevreden gedachten, dan voelen we ons ook voornamelijk pessimistisch, angstig, kwaad en ontevreden. We stoten anderen van ons af en worstelen ons door het ene na het andere probleem. Het leven lijkt zwaar en ons op alle mogelijke manieren tegen te werken. Dit soort gedachten werkt stress in de hand.

Stress

Stress ontstaat door een aanhoudende stroom van negatieve en alarmerende gedachten (angstige, sombere gedachten en gedachten waarin met name de woorden ‘moeten’ en ‘verschrikkelijk’ voorkomen).

Uit onderzoek is gebleken dat stress het immuunsysteem verzwakt en ons lichaam zodoende vatbaarder maakt voor (infectie)ziekten. Langdurige stress is daarbij schadelijker dan kortdurende stress. Langdurige en chronische stress kan bovendien leiden tot hoofd-, nek- en rugklachten, slapeloosheid, hartklachten, maagzweren, darmverstoppingen, menstruatie- en potentiestoornissen, huidaandoeningen zoals eczeem en pijnklachten.

Denk eens terug aan de laatste keer dat je ziek was. Ging er aan dit ziek zijn een periode vooraf waarin je onder grotere druk stond, stress ervoer of je nerveus, angstig of somber voelde? Was er sprake van een aanhoudende stroom van negatieve en alarmerende gedachten? Zie je de invloed van je gedachten op je gezondheid?