Oefeningen om lachend door het leven te gaan

Oefening 1: De eeuwige glimlach

Probeer (het liefst de hele dag door) te glimlachen tegen jezelf in iedere spiegel of winkelruit die je tegenkomt, tegen iedereen die je ontmoet en bij alles wat je doet, ook als er verder niemand bij aanwezig is. Stel je voor dat er twee elastiekjes van je mondhoeken naar je oren lopen, die je mondhoeken omhoog trekken en eeuwig omhoog getrokken houden.

Dit is in het begin misschien een beetje raar en vraag je jezelf misschien af: wat valt er eigenlijk te glimlachen? Zet toch door! Na een tijdje wen je eraan en merk je het aan je goede humeur en de positieve reacties van anderen. Dit werkt motiverend genoeg om er een gewoonte van te maken.

Oefening 2: De innerlijke glimlach

Ga rustig zitten of liggen, sluit je ogen en ontspan je spieren. Tover een glimlach op je gezicht en voel de ontspannende en aangename werking ervan op je lichaam. Glimlach vervolgens naar alle delen van je lichaam: glimlach naar je ogen, neus, kin, wangen, oren, voorhoofd en achterhoofd. Glimlach naar je keel en nek, schouders, armen en handen. Glimlach naar je borst, rug, buik, billen, benen en voeten. Als je wilt kun je ook naar al je organen glimlachen en deze eens flink in het zonnetje zetten. Glimlach ten slotte naar je lichaam als geheel en ga helemaal op in dit heerlijke gevoel.

Oefening 3: Train je lachspieren

Omring jezelf met humoristische mensen, grijp elke kans aan om luidkeels te lachen en organiseer de komende maand zoveel mogelijk komische activiteiten die de lachspieren aan het werk zetten. Spreek met je vrienden of vriendinnen af dat je de komende maand in het teken wil stellen van lachen, lachen en nog eens lachen. Bespreek na die maand samen hoe dit is bevallen.

Organiseer bijvoorbeeld samen met je vrienden of vriendinnen een stand-up-comedian-avondje waarbij iedereen een act opvoert en de anderen aan het lachen probeert te maken. Houd een lachsessie met vrienden: ga allemaal met de rug op de grond liggen en maak elkaar aan het lachen: je zult merken dat als je op je rug ligt je bijna niet meer kan stoppen met lachen! Ga bij voorkeur naar lachfilms of huur komedies voor een avondje flink lachen. Wees creatief en plan samen een maand vol humor.